luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Moja gwiazdkowa Stefanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To moje ulubione ciasto świateczne. Z podanych składników wychodzi 1 blaszka lub np. 2 inne mniejsze formy.

Moja gwiazdkowa Stefanka

Składniki:

Moja gwiazdkowa Stefanka

 

  • Skladniki na ciasto :
  • 500 gram maki pszennej
  • 200 gram cukru pudru
  • 70 gram miekkiego masla
  • 1 lyzeczka sody
  • 2jajka
  • 2 lyzki mleka
  • 2 lyzki miodu
  • Skladniki na krem:
  • 3/4 l mleka
  • 5 kopiastych lyzek kaszy manny
  • 250 gram cukru pudru
  • 250 gram miekkiego masla
  • sok z 2 cytryn
  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa i wiorki kokosowe

Sposób przygotowania:

Moja gwiazdkowa Stefanka
Do miski wsypac make i dodac reszte skladnikow na ciasto. Wyrobic reka ciasto i podzielic na 6 rownych kawalkow. Forme do pieczenia wysmarowac margaryna i wylozyc pierwsza czesc ciasta . Piec na zloty kolor ok.7 min. w temp. 175 stopni. Postepowac tak z kazdym kawalkiem ciasta. Przygotowanie kremu: Mleko zagotowac i ugotowac kasze manne. Odstawic do calkowitego ostygniecia. Maslo ubic z cukrem pudrem , lyzkami dodawac zimna kasze, dalej ubijac. Na koniec dodac sok z cytryn. Upieczone blat ciasta smarowac kremem i przykrywac nastepnym. Ostatni -czyli 3 blat ciasta polewamy polewa czekoladowa i dekorujemy np. wiorkami kokosowymi.