Stefanka w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny dość czekoladowy placek

Stefanka w czekoladzie

Składniki:

Stefanka w czekoladzie

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki luksusowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • tyle masła i tyle cukru,ile ważą jajka
  • Krem czekoladowy:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4/5 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki spirytusu
  • Polewa czekoladowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Stefanka w czekoladzie
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka i mąkę.Ciasto wyłożyć na trzy papiery śniadaniowe,kształtując równej wielkości prostokąty o grubości około 3mm.Piec w temp.180-200s.c na jasno złoty kolor.Przyrządzić krem czekoladowy: żółtka utrzeć z cukrem,rozetrzeć masło na pianę,dodać utarte żółtka,kakao,cukier i spirytus,wymieszać.Upieczone i ostudzone prostokąty ciasta przełożyć 3-mm warstwą kremu czekoladowego,resztę kremu posmarować wierzch ciasta i odstawić do ostygnięcia.Przygotować polewę: utrzeć cukier z gorącą wodą,dodając pod koniec ucierania kakao.Stefankę oblać polewą.

Tagi:

jajko jajka