Sposób przygotowania:
Stefanka w czekoladzie
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka i mąkę.Ciasto wyłożyć na trzy papiery śniadaniowe,kształtując równej wielkości prostokąty o grubości około 3mm.Piec w temp.180-200s.c na jasno złoty kolor.Przyrządzić krem czekoladowy: żółtka utrzeć z cukrem,rozetrzeć masło na pianę,dodać utarte żółtka,kakao,cukier i spirytus,wymieszać.Upieczone i ostudzone prostokąty ciasta przełożyć 3-mm warstwą kremu czekoladowego,resztę kremu posmarować wierzch ciasta i odstawić do ostygnięcia.Przygotować polewę: utrzeć cukier z gorącą wodą,dodając pod koniec ucierania kakao.Stefankę oblać polewą.
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka i mąkę.Ciasto wyłożyć na trzy papiery śniadaniowe,kształtując równej wielkości prostokąty o grubości około 3mm.Piec w temp.180-200s.c na jasno złoty kolor.Przyrządzić krem czekoladowy: żółtka utrzeć z cukrem,rozetrzeć masło na pianę,dodać utarte żółtka,kakao,cukier i spirytus,wymieszać.Upieczone i ostudzone prostokąty ciasta przełożyć 3-mm warstwą kremu czekoladowego,resztę kremu posmarować wierzch ciasta i odstawić do ostygnięcia.Przygotować polewę: utrzeć cukier z gorącą wodą,dodając pod koniec ucierania kakao.Stefankę oblać polewą.