dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Stefanka z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie ciasto robiła kiedyś moja mama. Proste i smaczne.

Stefanka z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stefanka z kaszy manny

 

  • 3 szkl mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl kaszy manny
  • ok 4 paczek herbatników lub biszkoptów
  • polewa kakaowa

 

Sposób przygotowania:

Stefanka z kaszy manny
Margarynę kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do mleka wraz z cukrami i kakaem. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu. Następnie zagotowujemy mleko i wsypujemy kasze, ciągle mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje. Dno i boki tortownicy wykładamy ciastkami (ja użyłam herbatników i biszkoptów), na ciastka wylewamy gorącą masę i przykrywamy ciastkami. Studzimy ciasto. Wierzch wystudzonego ciasta oblewamy polewą. Smacznego.
Stefanka z kaszy manny
Mleko, tłuszcz, cukry i kakao zagotowuje a następnie dodaje kasze.
Stefanka z kaszy manny
Ugotowaną masę wylewam na uprzednią przygotowaną formę.
Stefanka z kaszy manny
Masę przykrywam herbatnikami lub innymi ciastkami.
Stefanka z kaszy manny
Wierzch polewam polewą kakaową lub czekoladową.