Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Stek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Mieso oplukac,nakluc widelcem,natrzec sola,pieprzem,cynamonem i galka muszkatolowa,

Stek

Składniki:

Stek

 

  • 75 dag wieprzowiny(opatki lub od szynki)
  • sol
  • pieprz
  • 1 lyzka cynamonu
  • 1 lyzeczka utartej galki muszkatolowej
  • 1/2 szklanki oleju lub masla
  • 1 szklanka wody
  • 1 lyzeczka maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 lyzeczkach wody
  • 1/2 szklanki smazonych patkow cebulowych

Sposób przygotowania:

Stek
odstawic na godzine.Do garnka z rozgrzanym tluszczem wlozyc mieso,smazyc do zrumienienia z obu stron,wlac wode,wsypac platki cebulowe,zagotowac,zmniejszyc plomien,dusic pod przykryciem przez godzine.Gdy mieso bedzie miekkie,wode z maka wlac do wytworzonego sosu,mieszajac zagotowac.Mieso podawac na goraco,pokrojone w cienkie plasterki,

Tagi:

szynka mak