Sposób przygotowania:
Stek pachnący imbirem z papryką
Przygotowania zaczynamy od marynaty – w miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, ocet, olej sezamowy i miód, mieszamy wszystko do rozpuszczenia się miodu. Potem dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy opłukany i osuszony stek i marynujemy mięso minimum 30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy ), osuszamy na ręczniku papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.
Usmażonego steka przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w paski paprykę, zalewamy ją marynata i smażymy 2 minuty.
Steka kroimy na plasterki i serwujemy go z przesmażoną papryką i sosem w towarzystwie jaśminowego ryżu lub makaronu ryżowego, smacznego.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy opłukany i osuszony stek i marynujemy mięso minimum 30 minut. Mięso wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy ), osuszamy na ręczniku papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni po 3-5 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.
Usmażonego steka przekładamy na deskę do krojenia i odstawiamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w paski paprykę, zalewamy ją marynata i smażymy 2 minuty.
Steka kroimy na plasterki i serwujemy go z przesmażoną papryką i sosem w towarzystwie jaśminowego ryżu lub makaronu ryżowego, smacznego.