redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Stek z łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały stek z łososia z masełkiem ziołowym i warzywami.

Stek z łososia

Składniki:

Stek z łososia

 

  • Dzwonek łososia 200-250g
  • Ryż biały 80g
  • Kolendra świeża ( kilka gałązek )
  • Tymianek świeży ( kilka gałązek )
  • Rozmaryn świeży ( kilka gałązek )
  • Masło 50g
  • Papryka słodka ( jedna sztuka )
  • Cukinia ( jedna mała )
  • Bakłażan ( jeden mały )
  • Cebula ( jedna mała )
  • Przyprawa Southwest Dry Rub ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Stek z łososia
Masełko ziołowe: do masła o temp. pokojowej dodajemy wszystkie drobno posiekane zioła oraz Dry Rub, zostawiamy tylko trochę kolendry, którą później dodamy do ryżu. Całość dobrze mieszamy i odstawimy w chłodne miejsce.



Warzywa: paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy.



Przed położeniem łososia na grillu ruszt dokładnie smarujemy szmatką zamoczoną w oliwie ( pamiętamy że grillując ryby zawsze rozgrzewamy grill do wysokiej temp. co zapobiega przywieraniu do rusztu ), grillujemy łososia kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony ( długość grillowania zależy od grubości steka ) posypując solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z warzywami i stekiem z łososia. Wykańczamy masełkiem ziołowym i podajemy z sosem Cilantro Ranch.



Przepis autorstwa Patricka Hanna, szefa kuchni restauracji Blue Cactus.