ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Steki indycze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 20 minut + 4 godziny.

Steki indycze

Składniki:

Steki indycze

 

  • 6-7 kotletów z piersi indyka.
  • MARYNATA:
  • 6-7 łyżek wytrawnego białego wina;
  • 6-7 łyżek sosu sojowego;
  • 3-4 łyżki miodu;
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku;
  • 50 ml oleju.

Sposób przygotowania:

Steki indycze
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek zgnieść lub przecisnąć przez praskę i starannie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać nią kotlety, przykryć i na 3-4 godz. odstawić w chłodne miejsce. Potem osączyć je z zalewy i opiekać na rozgrzanym grillu 5 min. z każdej strony. Podawać z pieczywem i dipami lub z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką.