Sposób przygotowania:
Steki pikantne w sosie słodko-kwaśnym
Steki rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, wstawiamy na ok. 2 godz. do lodówki. marynate przygotowujemy z kefiru, pieprzu białego, papryki i tymianku, następnie dolewamy okolo 4 łyżek stolowych oliwy. Steki chwilę moczymy w marynacie, następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Ok. 1 minuty trzymamy pod przykryciem, a następnie smażymy z każdej strony, przewracając TYLKO RAZ (czas smażenia ok. 2-3 minuty dla średnio wysmażonego).Przygotowujemy sos: Sok, który wytworzyl sie w czasie smażenia, przelewamy z patelni do osobnego naczynia. Do sporządzenia sosu potrzebujemy około połowy. Wlewamy ja do rondelka, uzupełniamy wodą (ok. pół szklanki), dodajemy przecier pomidorowy, cukier (wg upodoban smakowych), kilka kropel octu winnego. Doprowadzamy sos do wrzenia, po czym wlewamy wino, gotujemy chwilę. Zagęszczamy mąką, ew. doprawiamy solą do smaku.Podajemy steki polane gorącym sosem, z np. brązowym ryżem i sałatką z pomidorów i selera naciowego.Buon appetito!
Sarenka