Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Steki z polędwicy - cacciatore

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Steki lekko przypłaszczyć i uformować. Smażyć na gorącym oleju według gustu -

Steki z polędwicy - cacciatore

Składniki:

Steki z polędwicy - cacciatore

 

  • 6steków z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki marsala
  • szczypta kopru włoskiego
  • szczypta utartych nasion kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki z polędwicy - cacciatore
Steki lekko przypłaszczyć i uformować. Smażyć na gorącym oleju według gustu - bardziej lub mniej wysmażone. Ułożyć na półmisku, posypać solą i pieprzem, przykryć, trzymać w cieple. Na patelnię po smażeniu wlać wino, wrzucić koper, utarty czosnek i gotowac tak długo aż płyn zredukuje sę o 1/3 ilości. Wtedy dodać pastę pomidorową, wymieszać. Sos powinien mieć konsystencję zawiesistą, jeżeli jest za gęsty dodać wina. Sprawdzić smak, dodać zieloną pietruszkę i polać steki. Podawać z zieloną sałatą.