Sposób przygotowania:
Stir fry z kurczakiem
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski o długości 2-3 cm.Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obrany czosnek siekamy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wraz z sosem sojowym do pokrojonego kurczaka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.Marchew obieramy, płuczemy, kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm.Ananasa kroimy na niewielkie kawałki. Chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Dodajemy wraz z ananasem do marchewki. Wlewamy miód, ocet ryżowy i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do zamarynowania.W woku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka i smażymy przez 3-4 minuty kilka razy w tym czasie mieszając. Ściągamy na talerz.Na wok wrzucamy ananasa z marchewką bez marynaty. Mieszając, smażymy około 5 minut. Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka oraz marynatę z ananasa. Wlewamy 50-100 ml syropu z ananasa. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki lub kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Stir fry z kurczaka podajemy z ryżem.