mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Stracciatella

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na deser proponujemy dzisiaj połączenie bitej śmietany z czekoladą - pyszny biszkopt z masą nasączony kawą

Stracciatella

Składniki:

Stracciatella

 

  • Biszkopt z 6 jaj (jasny lub ciemny)

 

  • Masa:

 

  • 250 ml śmietany 30% (lub 2 śnieżki - wtedy dodajemy mleko, ale cukru już nie),
  • 1/2 tabliczki czekolady (u mnie gorzka),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 czubata lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny

 

  • Do nasączenia:

 

  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek, z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru

 

  • Wierzch:

 

  • 125 ml śmietany 30% (lub 1 śnieżka),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 1/2 tabliczki czekolady (u mnie mleczna)

 

Sposób przygotowania:

Stracciatella
Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć przestudzoną kawą. Przygotować masę. W tym celu ubić śmietanę z cukrami, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać pokrojoną (lub starkowaną) na niewielkie kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim. Ubić pozostałą śmietanę z cukrem, połączyć z ostudzoną żelatyną, posmarować na cieście. Wierzch udekorować wiórkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.