agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

strogonoff

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

strogonoff............strogonoff

strogonoff

Składniki:

strogonoff

 

  • Polędwica wołowa ½ kg
  • Cebula 2 sztuki
  • Masło 3 łyżki
  • Mąka 2 łyżki
  • Pieczarki 20 dkg
  • Bulion ½ litra
  • Śmietana gęsta ½ szklanki
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

strogonoff
Mięso pokroić w paski, oprószyć mąką, podsmażyć na maśle. wyjąć mięso i na pozostałym tłuszczu zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Mięso, cebulę i pieczarki zalać bulionem i razem dusić. Do momentu gdy mięso będzie miękkie. Doprawić przecierem pomidorowym, śmietaną, i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia po przyprawieniu ale nie gotować na koniec posypać natką pietruszki.