iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Strogonow wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często przyrządzam takie danie w dużych ilościach a potem mrożę na wizytę niespodziewanych gości sprawdza się idealnie, bardzo treściwe danie i bardzo smaczne.

Strogonow wieprzowy

Składniki:

Strogonow wieprzowy

 

  • 1/2 kg schabu wieprzowego,
  • 1 papryka żółta i jedna czerwona,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżka musztardy,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %,
  • 2 listki laurowe,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Strogonow wieprzowy
Mięso kroimy w kostkę, musztardę mieszamy z 2 łyżkami oleju, i marynujemy w tej marynacie mięso 30 min. następnie smażymy na oleju na miękko. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w kostkę, ogórki w słupki, pieczarki w plastry, smażymy wszystko na oleju podlewając bulionem, dodajemy listki, solimy, pieprzymy, smażymy 15 min. Do garnka przekładamy mięso, warzywa, dodajemy śmietanę, bulion, dusimy 10 min. Strogonowa podajemy z ryżem lub chlebem.

Tagi:

schab