zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Strucla kolacyjna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

kolacja na ciepło...................

Strucla kolacyjna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla kolacyjna

 

 

  • Farsz:
  • 350 g startego żółtego sera
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g pieczonej łopatki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 jajko do posmarowania rolad

 

Sposób przygotowania:

Strucla kolacyjna
Drożdże rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Wlać wodę, dodać sól, mąkę jajko i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Boczek i łopatkę pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć, dodać przyprawy.
Gdy podsmażone składniki wystygną dodać starty ser i wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrobić, podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na cienkie prostokąty, na każdy wyłożyć połowę farszu i zwijać rolady.
Obie strucle położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je rozmieszanym jajkiem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Strucla kolacyjna
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce
Strucla kolacyjna
przygotować farsz: boczek, łopatkę podsmażyć z cebulą i do zimnych skladników dodać żólty ser
Strucla kolacyjna
na rozwałkowane ciasto wyłożyć i rozsmarować farsz
Strucla kolacyjna
zwinąć rolady, posmarować rozmąconym jajkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia