Sposób przygotowania:
Strucla kolacyjna
Drożdże rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji.
Wlać wodę, dodać sól, mąkę jajko i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Boczek i łopatkę pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć, dodać przyprawy.
Gdy podsmażone składniki wystygną dodać starty ser i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrobić, podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na cienkie prostokąty, na każdy wyłożyć połowę farszu i zwijać rolady.
Obie strucle położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je rozmieszanym jajkiem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Wlać wodę, dodać sól, mąkę jajko i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Boczek i łopatkę pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć, dodać przyprawy.
Gdy podsmażone składniki wystygną dodać starty ser i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je wyrobić, podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na cienkie prostokąty, na każdy wyłożyć połowę farszu i zwijać rolady.
Obie strucle położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować je rozmieszanym jajkiem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
marietta