Sposób przygotowania:
Strucla makowa
NADZIENIE:
Mak wypłukać,zalać wodą,gotować 25 minut na małym ogniu,następnie przelać na sito i dobrze odcedzić. Zmielić dwa razy na drobnym sicie. Masło rozpuścić dodać mak,cukier,cukier waniliowy,żółtka,aromat,rodzynki i orzechy,wszystko razem krótko przesmażyć. Wystudzić masę i podzielić na dwie równe części.
CIASTO:
Mąkę wymieszać z drożdżami instant.W środku zrobić zagłębienie,dodać pozostałe składniki.Wyrabiać ciasto do momentu gdy przestanie kleić się do naczynia.Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąt,wyłożyć połowę nadzienia makowego (ja poszłam na łatwiznę i wzięłam masę makową z puszki),zwinąć w rulon i ułożyć struclę tak by brzeg znajdował się pod spodem. Tak samo przygotować drugą część ciasta.Makowiec położyć na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia,poddać wyrastaniu przez 15 minut,posmarować białkiem i wstawić do piekarnika.Piec około 45 minut.
Polewę przygotować wg przepisu,posmarować ciepły makowiec.
Piekarnik gazowy i elektryczny: temp.180 st (powinien być podgrzany)
Mak wypłukać,zalać wodą,gotować 25 minut na małym ogniu,następnie przelać na sito i dobrze odcedzić. Zmielić dwa razy na drobnym sicie. Masło rozpuścić dodać mak,cukier,cukier waniliowy,żółtka,aromat,rodzynki i orzechy,wszystko razem krótko przesmażyć. Wystudzić masę i podzielić na dwie równe części.
CIASTO:
Mąkę wymieszać z drożdżami instant.W środku zrobić zagłębienie,dodać pozostałe składniki.Wyrabiać ciasto do momentu gdy przestanie kleić się do naczynia.Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąt,wyłożyć połowę nadzienia makowego (ja poszłam na łatwiznę i wzięłam masę makową z puszki),zwinąć w rulon i ułożyć struclę tak by brzeg znajdował się pod spodem. Tak samo przygotować drugą część ciasta.Makowiec położyć na dwie duże blachy wyłożone papierem do pieczenia,poddać wyrastaniu przez 15 minut,posmarować białkiem i wstawić do piekarnika.Piec około 45 minut.
Polewę przygotować wg przepisu,posmarować ciepły makowiec.
Piekarnik gazowy i elektryczny: temp.180 st (powinien być podgrzany)