Sposób przygotowania:
Strucla makowa 2.
Mak zalewamy ciepłą wodą i gotujemy na małym ogniu. Osączamy i mielimy trzykrotnie. Ucieramy z cukrem i dodajemy: stopione masło, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i cytrynową, bakalie i pianę z białek. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztą wrzącego mleka zalewamy 1/5 mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka, żółtka ubite z resztą cukru. Wyrabiamy ciasto na gładkie i wlewamy ciepłe masło. Dodajemy cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Odkładamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na dwa prostokąty i smarujemy masą makową. Zwijamy 2 strucle, układamy na blachach i odkładamy na 15 minut. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni.