milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Strucla makowa 2.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Strucla makowa najlepiej smakuje polana lukrem.

Strucla makowa 2.

Składniki:

Strucla makowa 2.

 

  • 1kg mąki tortowej
  • 10 dag drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 35 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka z 1 cytryny
  • Masa:
  • 50 dag maku
  • 30 dag cukru
  • 4 białka
  • 5 dag masła
  • skórka pomarańczowa
  • bakalie
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Strucla makowa 2.
Mak zalewamy ciepłą wodą i gotujemy na małym ogniu. Osączamy i mielimy trzykrotnie. Ucieramy z cukrem i dodajemy: stopione masło, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i cytrynową, bakalie i pianę z białek. Następnie przygotowujemy ciasto: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztą wrzącego mleka zalewamy 1/5 mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka, żółtka ubite z resztą cukru. Wyrabiamy ciasto na gładkie i wlewamy ciepłe masło. Dodajemy cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Odkładamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na dwa prostokąty i smarujemy masą makową. Zwijamy 2 strucle, układamy na blachach i odkładamy na 15 minut. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni.