Sposób przygotowania:
Strucla makowa Laluni
1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski
2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki
3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem
4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam
5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek
Masa makowa
1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy
2- jajka ubijamy z cukrem na puch
3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy
4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle
5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką
2- Jajka rozbełtane z cukrem i drożdżami dodajemy do mąki
3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem
4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam
5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek
Masa makowa
1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy
2- jajka ubijamy z cukrem na puch
3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy
4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle
5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką
lukrowanepierniczki