goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Strucla makowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do strucli makowej można także dodać inne ulubione bakalie nie tylko rodzynki

Strucla makowa z rodzynkami

Składniki:

Strucla makowa z rodzynkami

 

 

  • masa:
  • mak 30 dag
  • cukier 10 dag
  • masło 3 łyżki
  • białka 2 sztuki
  • rodzynki 10 dag
  • olejek migdałowy kilka kropli

Sposób przygotowania:

Strucla makowa z rodzynkami
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc. Mielimy trzykrotnie. Do 1 szklanki ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i mąki, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, rozczyn oraz resztę mleka. Ciasto wyrabiamy, dodajemy stopione masło i odstawiamy. Mak mieszamy z cukrem, olejkiem migdałowym oraz stopionym masłem oraz ubitą z białek pianą. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zawijamy. Strucle przekładamy do formy, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 1 godzinę w 200 stopniach.

Tagi:

ciasto mak