Sposób przygotowania:
Strucla serowa
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto zagnieść, dodać rozczyn i wyrobić na gładką masę, odstającą od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min . W tym czasie przygotować nadzienie z twarogu, jajka, cukru i wanilii.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pośrodku każdej z nich nałożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Nakładać jeden na drugi, tworząc splot. Nadmiar na końcu wystarczy podwinąć. Razem z papierem przenieść na blachę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na posypanym mąką papierze do pieczenia. Pośrodku każdej z nich nałożyć nadzienie. Boki naciąć ukośnie w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Nakładać jeden na drugi, tworząc splot. Nadmiar na końcu wystarczy podwinąć. Razem z papierem przenieść na blachę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem i piec w 180 stopniach około 35 minut, do zrumienienia.
luna
eli_555