Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę dodaj cukier puder, miękką margarynę , żółtka, jajko, szczyptę soli i drożdże rozrobione w letnim mleku, wyrób ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż mleko całkiem odparuje, zostaw do wystygnięcia. Jak mak wystygnie to zmiel go dwa razy przez maszynkę.Utrzyj margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj żółtka, potem mak i resztę składników, a na koniec pianę z białek. Podrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy, posmaruj białkiem i rozsmaruj na nim masę makową, na środku ułóż mieszankę keksową, zwiń struclę i daj do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w temp. 180 stopni.Lukier: cukier puder utrzyj stopniowo dodawaj sok z cytryny. Polukruj struclę i posyp skórką pomarańczową.