anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Strucla z serem wg anamon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto drożdżowe z serem świetnie smakuję podane na podwieczorek z kubkiem mleka lub kakao.

Strucla z serem wg anamon Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strucla z serem wg anamon

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna typ 650 - 300 g
  • drożdże świeże - 10 g
  • mleko - ½ szk.
  • masło - 90 g
  • cukier puder - 50 g
  • duże jajko - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • NADZIENIE:
  • ser półtłusty - 400 g
  • cukier puder - 50 g
  • żółtko - 1 szt.
  • masło - 50 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 3 łyżki
  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • słodka śmietana – 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Strucla z serem wg anamon
CIASTO: w małej miseczce mieszam drożdże z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn, wlewam letnie mleko i roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE: pokruszony widelcem ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, wyrabiam ręcznie przez chwilę i jeśli to konieczne to podsypuję lekko mąką, nie więcej jak 2 łyżki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce sklejam i podwijam pod spód. Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając łączeniem do spodu. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie ostrym nożem nacinam ciasto, smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Strucla z serem wg anamon
Ciasto drożdżowe z serem na podwieczorek z kubkiem mleka lub kakao.
Strucla z serem wg anamon
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm.