Sposób przygotowania:
Strucla z serem wg anamon
CIASTO: w małej miseczce mieszam drożdże z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn, wlewam letnie mleko i roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE: pokruszony widelcem ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto wykładam na blat posypany mąką, wyrabiam ręcznie przez chwilę i jeśli to konieczne to podsypuję lekko mąką, nie więcej jak 2 łyżki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x40cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce sklejam i podwijam pod spód. Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając łączeniem do spodu. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie ostrym nożem nacinam ciasto, smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.