Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Strucla złocista

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotować rozczyn i

Strucla złocista

Składniki:

Strucla złocista

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • pół torebki cukru waniliowego
  • szklanka konfitur z brzoskwiń
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Strucla złocista
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, masło roztopić. Przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać letnie masło i resztę składników, wymieszać. Wyrobić ciasto i odstawić. Gdy podwoi objętość rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm i długości formy. Posmarować placek konfiturą, zwinąć, zlepić końce, włożyć do formy wyłożonej pergaminem i piec 50 minut.

Tagi:

strucla