Sposób przygotowania:
Strudel z jabłkami i rumem
Wydawało mi się, że to jest bardzo trudny deser, ale okazał się bardzo smacznym i nie za bardzo skomplikowanym.
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać tą mieszankę na stolnicę, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron. Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować,posmarować cienką warstwą dodatkowego stopionego masła na to równo wyłożyć całe nadzienie jabłkowe,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć. Strudel ostrożnie ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i cały posmarować stopionym masłem. Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .Nadzienie jabłkowe: Rodzynki namoczyć w rumie(około 1/2 szklanki) lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy . Jabłka obrać, pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i odsączonymi rodzynkami.
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać tą mieszankę na stolnicę, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron. Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować,posmarować cienką warstwą dodatkowego stopionego masła na to równo wyłożyć całe nadzienie jabłkowe,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć. Strudel ostrożnie ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i cały posmarować stopionym masłem. Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .Nadzienie jabłkowe: Rodzynki namoczyć w rumie(około 1/2 szklanki) lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy . Jabłka obrać, pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i odsączonymi rodzynkami.
KrewkaKrystyna
anemon
iziona
anemon, ja też cały czas bałam sie tego zwijania ciasta i tego, że mi się rozleje i wyjdzie z tego nie wiadomo co, a wyszło tak jak widać
anemon
No właśnie widzę, że wyszedł Ci super i chyba teraz nie mam już wymówki i muszę zrobić.