Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Strzelające kakaowe muffinki z budyniem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dzięki tajemniczemu składnikowi muffinki fajnie strzelają w zębach- są pyszne :)

Strzelające kakaowe muffinki z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strzelające kakaowe muffinki z budyniem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem (na 0,5 litra mleka)
  • 650 ml mleka 2 %
  • 2 jajka
  • 12 dag dobrej margaryny lub masła.

 

Sposób przygotowania:

Strzelające kakaowe muffinki z budyniem
250 ml mleka odlewamy, a w 400 ml przygotowujemy budyń, odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Miksujemy z jajkami i pozostałym mlekiem. Do mąki dodajemy siemię lniane, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy. Do gniazdek na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, a na nie łyżkę budyniu (jeśli nie mamy formy z nieprzywieralną powłoką, wykładamy ją papilotkami). Uzupełniamy ciastem kakaowym (Ja zapełniłam je mniej więcej do 4/5 wysokości). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Strzelające kakaowe muffinki z budyniem
Do mąki dodajemy siemię lniane, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy.
Strzelające kakaowe muffinki z budyniem
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Miksujemy z jajkami i pozostałym mlekiem.
Strzelające kakaowe muffinki z budyniem
Do suchych składników dodajemy płynne i niezbyt dokładnie mieszamy.
Strzelające kakaowe muffinki z budyniem
Do gniazdek na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, a na nie łyżkę budyniu (jeśli nie mamy formy z nieprzywieralną powłoką, wykładamy ją papilotkami).