marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Suflet ze szpinakiem i brie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Składniki na suflety przygotować, wymieszać,kokilki natłuścić lekko i napełnić do 3/4. Zapiekać 15 min.

Suflet ze szpinakiem i brie

Składniki:

Suflet ze szpinakiem i brie

 

  • 100 g.mrożonego szpinaku,
  • 4 trójkąciki sera pleśniowego brie w różnych lub jednym smaku,
  • 4 jajka,
  • 200 ml.śmietanki 30%,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • może być garstka czarnych lub zielonych oliwek,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • tłuszcz do kokilek żaroodpornych.

Sposób przygotowania:

Suflet ze szpinakiem i brie
Szpinak rozmrozić i odlać z niego wodę, serki brie wypakować z papierków i pokruszyć, kukurydzę i oliwki odsączyć z zalewy na sitku. Jajka wymieszać ze śmietanką pokruszonymi serkami, doprawić szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej zmielonej. Szpinak można dać na dno natłuszczonych kokilek wraz z kukurydzą i oliwkami lub wymieszać całość i napełnić kokilki do 3/4 objętości. Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C, a naczynia żaroodporne ustawić na blasze. Zapiekać przez 15 min. Potem wyjąć i podawać po lekkim ostudzeniu.