Sposób przygotowania:
Bułeczki na bazie ziemniaków
Zimne ziemniaki(mogą oczywiście być te co zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę, dodać do nich przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszaną na sucho z otrębami, solę i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ziemniaków, następnie wbić całe jajka i dodać stopiona i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Dłońmi maczanymi w mące uformować bułki(mi wyszło 13 sztuk), ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w temp. do 200st. Po upieczeniu przestudzić, podawać z czym tylko sobie życzymy, ale suche też są pyszne. Po uformowaniu bułki od razu pieczemy bo jak ponownie będą nam wyrastać poza piekarnikiem to się rozlewają na boki i są płaskie, ale nie mniej smaczne.
joaska500