SUPERPRZEPIS

Bułeczki na bazie ziemniaków

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bułeczki na bazie ziemniaków Więcej zdjęć (5)

To kolejna kombinacja pieczywa z ziemniakami bo bardzo je lubię.

Składniki:

Bułeczki na bazie ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki na bazie ziemniaków
Zimne ziemniaki(mogą oczywiście być te co zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę, dodać do nich przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszaną na sucho z otrębami, solę i cukrem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do ziemniaków, następnie wbić całe jajka i dodać stopiona i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Dłońmi maczanymi w mące uformować bułki(mi wyszło 13 sztuk), ułożyć je na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w temp. do 200st. Po upieczeniu przestudzić, podawać z czym tylko sobie życzymy, ale suche też są pyszne. Po uformowaniu bułki od razu pieczemy bo jak ponownie będą nam wyrastać poza piekarnikiem to się rozlewają na boki i są płaskie, ale nie mniej smaczne.
Bułeczki na bazie ziemniaków
Do zimnych ziemniaków dodać suche składniki
Bułeczki na bazie ziemniaków
Po zagnieceniu ciasto zostawić do wyrośnięcia
Bułeczki na bazie ziemniaków
Uforowane bułeczki ułożyć na blaszce i posmarować białkiem
Bułeczki na bazie ziemniaków
Bułeczki podawać z dowolnymi dodatkami lub tylko z masłem