Sposób przygotowania:
Surogat pierogów ruskich
Bakłażany kroimy w plastry. Ser rozdrabniamy widelcem i doprawiamy solą i rozmarynem z jednej gałązki. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. *** Pokrojone w cienkie (około 0,5 cm) plastry ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków! *** Bierzemy się za sos beszamelowy: masło topimy, wrzucamy do niego mąkę i szybko mieszamy - tak, żeby nie porobiły się grudki. Wlewamy mleko, mieszamy dokładnie i mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem z jednej gałązki. *** Do naczynia żaroodpornego wlewamy około 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Na dnie układamy bakłażany. Delikatnie je solimy i wysypujemy na nie biały ser. Następnie dajemy warstwę ziemniaków, polewamy ją sosem beszamelowym. Całość posypujemy mozzarellą. *** Wkładamy zapiekankę do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy od dołu w temperaturze 160 stopni.