BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Surogat pierogów ruskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli nie chce się Wam ślęczeć w kuchni i lepić pierogi, warto zastanowić się nad jakimś ich zastępnikiem :)

Surogat pierogów ruskich

Składniki:

Surogat pierogów ruskich

 

  • (na 2 porcje)
  • kilka ziemniaków - około 3 średnie
  • pół bakłażana
  • 300-350 g twarogu
  • sos beszamelowy (łyżka masła, płaska łyżka mąki, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli)
  • kawałek mozzarelli do pizzy (lub innego sera do zapiekania)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (można go zastąpić suszonym), sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Surogat pierogów ruskich
Bakłażany kroimy w plastry. Ser rozdrabniamy widelcem i doprawiamy solą i rozmarynem z jednej gałązki. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. *** Pokrojone w cienkie (około 0,5 cm) plastry ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków! *** Bierzemy się za sos beszamelowy: masło topimy, wrzucamy do niego mąkę i szybko mieszamy - tak, żeby nie porobiły się grudki. Wlewamy mleko, mieszamy dokładnie i mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy szczyptą soli i rozmarynem z jednej gałązki. *** Do naczynia żaroodpornego wlewamy około 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Na dnie układamy bakłażany. Delikatnie je solimy i wysypujemy na nie biały ser. Następnie dajemy warstwę ziemniaków, polewamy ją sosem beszamelowym. Całość posypujemy mozzarellą. *** Wkładamy zapiekankę do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy od dołu w temperaturze 160 stopni.