darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Surówka amatora

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki posiekać i wymieszać z majonezem, wymieszać z pozostałymi przyprawami

Surówka amatora

Składniki:

Surówka amatora

 

  • 15 dkg listków mlecza (mniszek lekarski),
  • 5 dkg rzeżuchy,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • kilka listków mięty,
  • kilka listków lubczyku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 główka zielonej sałaty,
  • 1/2-3/4 szklanki sosu majonezowego,
  • 1 opakowanie pasztetu DROP,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, cukier, pieprz.

Sposób przygotowania:

Surówka amatora
Mlecz, czyli mniszek lekarski, musimy zebrać własnoręcznie najlepiej młode, środkowe listki, te są bowiem najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. Wszystkie zieleninki wchodzące w skład surówki należy dokładnie umyć, osaczyć. Rzeżuchę, zielone listki pietruszki,lubczyku i mięty drobno posiekać i natychmiast wymieszać z majonezem. Szczypiorek pokrajać jak najdrobniej, dodać do pozostałych zieleninek. Mlecz i sałatę pokrajać w paski szerokości około 1/2 cm, wymieszać z przygotowanym sosem. Obrany czosnek rozetrzeć z solą,wymieszać z pasztetem , dodać do surówki,przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotową surówkę wyłożyć na salaterkę i jak najszybciej podawać.