edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Surówka improwizowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W szufladzie z warzywami mam zawsze duży ich zapas, bo kupuję pod wpływem chwili. Potem łączę je w dowolny sposób

Surówka improwizowana

Składniki:

Surówka improwizowana

 

  • 1/2 dużej sałaty lodowej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek ogórka sałatkowego (u mnie ok. 1/3 sztuki)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała cykoria
  • sos:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka improwizowana
Jestem maniaczką mycia warzyw, więc od razu napiszę, że wszystkie trzeba umyć i osuszyć (no może oprócz cebuli). Sałatę podrzeć na nieduże kawałki. Selera obrać z twardych włókien, żeby nam w trakcie jedzenia nie właziły pomiędzy zęby. Pokroić w plasterki. Ogórek pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i również pokroić w cienkie plasterki. Liście cykorii oderwać od „głąbka” i pokroić w poprzek. Wszystkie warzywa wymieszać w salaterce. Składniki sosu dokładnie roztrzepać na emulsję (najwygodniej w małym słoiczku) i polać surówkę tuż przed podaniem.

Tagi:

sosy sałata