Sposób przygotowania:
Surówka z białej kapusty 2
Kapustę poszatkować i posolić, papryki pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało). Koperek i szypiorek posiekać.
Gość
Gość
- kapusta ok. 2 kg
- papryka czerwona 2 szt.
- cebula 1 duża
- sól 1 łyżka
- olej 1 szklanka
- ocet 10% niepełna szklanka
- cukier 1 szklanka
- woda mineralna 3/4 szklanki
Kapustę, paprykę i cebulę poszatkować, dodać sól, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 12 godzin. Surówka nadaje się do dłuższego przechowania w chłodnym miejscu. (Nawet 2 tygodnie). W zależności od upodobań potrzebną ilość surówki można przed samym spożyciem uzupełnić przez dodanie rozdrobnionego ogórka lub jabłka, pomidora, marchewki, czosnku itp.
Gość