Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z białej kapusty z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Surówka z kapusty jest uniwersalna. Można ją przygotować o każdej porze roku.

Surówka z białej kapusty z burakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z białej kapusty z burakami

 

  • 30-40 dag kapusty białej
  • 1 burak czerwony gotowany
  • 1 duże jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty z burakami
Kapustę bardzo drobno posiekać, posypać solą, wymieszać i odłożyć na kilkanaście minut, gdy puści sok, odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłko ze skórką, bez gniazd nasiennych, ugotowanego buraka i kiszone ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki surówki połączyć z majonezem, doprawić do smaku. Odłożyć do lodówki na pół godziny.
Surówka z białej kapusty z burakami
Kapustę posiekać w bardzo drobną kosteczkę
Surówka z białej kapusty z burakami
Resztę składników zetrzeć na tarce o dużych otworach
Surówka z białej kapusty z burakami
Połączyć z majonezem i przyprawić do smaku