kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić, poszatkować w paseczki lub zetrzeć na grubej tarce, posolić.

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami

 

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • Posiekana zielona pietruszka
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami
Umyte jabłko pokroić w paseczki, cebulę poszatkować i razem wymieszać. Olej wymieszać z musztardą, dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszając dodać stopniowo wino. Sos doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem ziołowym. Kapustę zalać sosem i wyłożyć na salaterkę.