Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Surówka z kapusty pekińskiej i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z moich ulubionych surówek do obiadu, prosta,smaczna a dzięki dodatkowi dyni niepowtarzalna w smaku :)

Surówka z kapusty pekińskiej i dyni

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej i dyni

 

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • ¼ dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • Sok 1 ¼ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej i dyni
Kapustę pekińską drobno siekamy, przekładamy do miski solimy i cukrzymy po czym gnieciemy kapustę rękami przez 1 minutę aby zmiękła i puściła sok. Marchewkę i dynię obieramy i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Obrane jabłko ścieramy na tarce dodajemy do kapusty. Surówkę polewamy oliwą i wyciskamy do niej sok z cytryny, mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę cukru i soli. Odstawiamy na 15 minut, podajemy jako dodatek do mięsa i ryb