eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Surówka z młodej kapusty wg eluski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja tą surówkę też robię czasami w zimie ze starszej kapusty i też mi smakuje.

Surówka z młodej kapusty wg eluski

Składniki:

Surówka z młodej kapusty wg eluski

 

  • 75 dkg młodej kapusty (wybrać małą twardą główkę )
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jabłko (ja daję zielone, bo te jabłka są twardawe)
  • 1 cebula
  • 1/2 - 3/4 szklanki sosu majonezowego (ja daję 3/4 szklanki)
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty wg eluski
Będzie potrzebna dość duża miska do tej surówki, żeby można było ją wymieszać, w późniejszym etapie ta surówka się zmniejszy.
Przygotowanie:
Obrany czosnek posiekać, wymieszać z majonezem i musztardą.
Oczyszczoną z nadpsutych liśći kapustę umyć, osączyć i drobno poszatkować nierdzewnym nożem. W miarę szatkowania mieszać rozdrobnioną kapustę z sosem majonezowym.
Dodać drobno posiekaną cebulę, jabłko utarte na tarce o dużych oczkach, i szczypiorek, wymieszać.
Przyprawić do smaku solą , cukrem ,pieprzem i sokiem z cytryny.
Surówkę tę przygotować należy tuż przed podaniem posiłku.
Podawać jako dodatek do potraw.
Uwaga:
Proszę pamiętać żeby do kapusty najpierw dodać sos majonezowy.
Kapustę można poszatkować dzień wcześniej i przechowywać przykrytą w lodówce, pozostałe składniki też można poszatkować, lecz trzymać osobno w słoiczkach, dopiero przed podaniem wszystko połączyć.