justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Sushi na sposób domowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

moje pierwsze sushi wyszło całkiem smaczne ..........................................................

Sushi na sposób domowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sushi na sposób domowy

 

  • wędzona makrela
  • wędzony łosoś
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • paluszki surimi 10 sztuk
  • papier nori
  • ryż krótkoziarnisty 3 szklanki
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • serek almette
  • chrzan wassabi
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Sushi na sposób domowy
1. Ryż gotujmy do miękkości w proporcjach 1 szklanka ryżu i 1 i 1/4 szklanki wody. Ryż trzeba trochę osolić. 2. Ryż studzimy i dodajemy do niego nieco sosu sojowego i sok z cytryny. Mieszamy. 3. Na nori układamy ryż, kładziemy go na 2/3 arkusza nori i równo rozkładamy. Ryż smarujemy serkiem almette i odrobiną sosu wassabi. 4. Na sos układamy pokrojone w paski kolorowe papryki i do wyboru tuńczyka, paluszki surimi, makrelę lub łososia. Można zrobić również wersję z samą papryką. 5. Każdy z płatów nori zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Dobrze jest zmoczyć wodą rogi nori, aby się dobrze skleiły. Pokrojone plasterki podajemy z sosem sojowym lub delikatnie je nim skrapiamy.
Sushi na sposób domowy
Etap 1 na nori układamy ryż i dodatki....
Sushi na sposób domowy
Etap 2 nori z ryżem i dodatkami zwijamy w rulon
Sushi na sposób domowy
Etap 3 każdy z ruloników kroimy na plasterki

Tagi:

ryż sosy