Sposób przygotowania:
Sushi na sposób domowy
1. Ryż gotujmy do miękkości w proporcjach 1 szklanka ryżu i 1 i 1/4 szklanki wody. Ryż trzeba trochę osolić. 2. Ryż studzimy i dodajemy do niego nieco sosu sojowego i sok z cytryny. Mieszamy. 3. Na nori układamy ryż, kładziemy go na 2/3 arkusza nori i równo rozkładamy. Ryż smarujemy serkiem almette i odrobiną sosu wassabi. 4. Na sos układamy pokrojone w paski kolorowe papryki i do wyboru tuńczyka, paluszki surimi, makrelę lub łososia. Można zrobić również wersję z samą papryką. 5. Każdy z płatów nori zwijamy w rulon i kroimy na plasterki. Dobrze jest zmoczyć wodą rogi nori, aby się dobrze skleiły. Pokrojone plasterki podajemy z sosem sojowym lub delikatnie je nim skrapiamy.
marietta
gusia1000