SUPERPRZEPIS

Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i

  • 5
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i Więcej zdjęć (5)

aby urozmaicić trochę smak sushi można wasabi wymieszać z majonezem

Składniki:

Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i

 

  • łosoś wędzony na zimno 25 dag
  • ryż do sushi 300g
  • ryż biały 100g
  • papryka żółta ½
  • krem fromager z czosnkiem 75g
  • ocet ryżowy 80ml
  • cukier brązowy 5 łyżeczek
  • nori 6-7
  • sól 1 łyżeczka
  • majonez 3 łyżki
  • pasta wasabi 2 łyżeczki
  • imbir marynowany
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
Łososia kroimy w paseczki. Paprykę również. Ryże mieszamy. Płuczemy pod bieżącą wodą następnie zalewamy i moczymy 20 minut. Ponownie płuczemy i przerzucamy do garnka. Zalewamy taką ilością wody przefiltrowanej, aby z zapasem centymetrowym zakryła ryż. Garnek stawiamy na ogień. Gdy zacznie się gotować, garnek przykrywamy i gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy. W rondelku przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Lekko podgrzewamy aby składniki się rozpuściły. Zaprawę również chłodzimy i taką polewamy ryż. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i ryż jest gotowy. Glony rozkładamy matową stroną do góry. Nakładamy cienką warstwę ryżu. Majonez mieszamy z pastą wasabi. Taką miksturą rysujemy pasek na ryżu. Następnie kładziemy paski łososia, które następnie smarujemy kremem fromager z czosnkiem. Dokładamy jeszcze pasek papryki i glony zwijamy formując roladkę. Tniemy ją na 6 równych części. Każdy kawałek sushi maczamy w sosie sojowym i przegrywamy imbirem marynowanym. Smacznego.
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
Z ocetu, cukru i soli przygotowuję zalewę do ryżu
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
Ugotowany ryż polewam przygotowaną zalewą
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
Na płacie glonowy rozkładam ryż i smaruję majonezem wymieszanym z wasabi
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
NAstępnie układam kolejno skladniki pokrojone w paski i smaruję serkiem

Tagi:

ryż sosy papryka