Sposób przygotowania:
Sushi z łosiem wędzonym, papryką żółtą i
Łososia kroimy w paseczki. Paprykę również. Ryże mieszamy. Płuczemy pod bieżącą wodą następnie zalewamy i moczymy 20 minut. Ponownie płuczemy i przerzucamy do garnka. Zalewamy taką ilością wody przefiltrowanej, aby z zapasem centymetrowym zakryła ryż. Garnek stawiamy na ogień. Gdy zacznie się gotować, garnek przykrywamy i gotujemy około 17 minut. Ugotowany ryż studzimy. W rondelku przygotowujemy zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Lekko podgrzewamy aby składniki się rozpuściły. Zaprawę również chłodzimy i taką polewamy ryż. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i ryż jest gotowy. Glony rozkładamy matową stroną do góry. Nakładamy cienką warstwę ryżu. Majonez mieszamy z pastą wasabi. Taką miksturą rysujemy pasek na ryżu. Następnie kładziemy paski łososia, które następnie smarujemy kremem fromager z czosnkiem. Dokładamy jeszcze pasek papryki i glony zwijamy formując roladkę. Tniemy ją na 6 równych części. Każdy kawałek sushi maczamy w sosie sojowym i przegrywamy imbirem marynowanym. Smacznego.
Polpal
olmanka
pacpaw
nori to właśnie ten "papier" do sushi :o)
magdaprzed
pacpaw
nie wiem czy miałaś do czynienia z cukrem brązowym. Ale jeśli tak to powinno być jasne dlaczego tyle łyżeczek