SUPERPRZEPIS

Suszone chili na święta

  • Joanna84
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Suszone chili na święta Więcej zdjęć (3)

Nie wymaga wysiłku a jest to świetny prezent na święta. Można dodawać suszone, bądź namoczyć - świetny dodatek nawet do drinków!

Składniki:

Suszone chili na święta

 

  • 150-200 szt. ulubionego gatunku chili
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • małe słoiczki do powkładania chili

Sposób przygotowania:

Suszone chili na święta
Chili trzeba po prostu ususzyć w piekarniku. Ja nastawiam piekarnik na 80* i przekręcam na temmoobieg. Trwa to 1-1,5 h. Zależy oczywiście od wielkości chili. Gdy rozłożymy je na blaszce i są gotowe do suszenia, posypujemy je cynamonem, kolendrą i kardamonem. Raz po raz można do nich zajrzeć i "przemieszać" trochę, by równomiernie się suszyły. Gotowe wkładamy do słoiczków i dekorujemy. Można je zalać np. oliwą, podobnie jak suszone pomidory. Do małego słoiczka wchodzi od 30 nawet do 50 chili. Moje były różnej wielkości, jako ostatni zbiór tego roku z działki. Nie zalewałam ich oliwą, dając obdarowanemu możliwość wyboru w zależności od przeznaczenia. Pięknie wyglądają prawda!
Suszone chili na święta
Tak wyglądają ostre maleństwa, zaraz po wyjściu z piekarnika
Suszone chili na święta
Papryczki idą do pieca - piękny widok, morze czerwonych chili