mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Suszone pomidory domowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Na zimę idealne, bardzo lubię takie domowe pomidory suszone. Te kupne mi nie smakują.

Suszone pomidory domowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suszone pomidory domowe

 

 

 

  • czosnek na każdy słoiczek 1 ząbek

 

  • oliwa z oliwek extra vergine

 

 

  • 1 łyżka oregano

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory domowe
Pomidory myję, kroję na pól i usuwam środek, pestki. Układam na klaszcze na papierze do pieczenia i wstawiam na co najmniej 12 h. Ja suszyłam je na raty jednego dnia kilka godzin i drugiego też. Jednorazowo wstawiłam 3 blachy. Temperatura około 50-80. Wysuszone włożyłam do małych słoiczków. Oliwę podgrzałam w małym rondelku do temperatury wrzenia, i gorącą zalewamy pomidory. Do każdego słoika włożyłam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano i po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem.
Suszone pomidory domowe
Pomidory gatunek lima przed wydrążeniem z pestek
Suszone pomidory domowe
Pomidory przekrojone na pół wydrążone na blaszcze
Suszone pomidory domowe
Pomidory ususzone około 2 dni z przerwami