Sposób przygotowania:
Wigilijna kutia
Pszenicę dobrze umyć, a następnie zalać ciepła i przegotowaną wodą. Pszenicę pozostawić w tej wodzie na całą noc. Gorącym mlekiem zalać mak i zagotować. W następnej kolejności ugotowany w mleku mak odstawić na dwie godziny. Po upłynięciu dwóch godzin mak należy odcedzić i zmielić trzy razy. W następnej kolejności odcedzić pszenicę i wymieszać ją z makiem. Do pszenicy i maku dodać lekko podgrzany miód. Orzechy włoskie oraz orzechy laskowe i migdały drobno posiekać. Daktyle również drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze wymieszać. Dodać do tego jeszcze wcześniej zalane gorącą wodą rodzynki. Gotowa kutie nałożyć do pucharków, a na koniec można przyozdobić daktylami. Kutia jest idealną potrawą na świąteczny stół. Smacznego!