Sposób przygotowania:
Świąteczna szarlotka z jabłkami śliwką rodzynkami
Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy margarynę, jajka, cukier, cukier puder, pół olejku pomarańczowego, pół śmietany gęstej. Wszystko szybko zagniatamy na jednolite ciasto i zostawiamy na pół godziny. Możemy w tym czasie przygotować jabłka, śliwki i rodzynki. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki albo trzemy na tarce o grubych oczkach, śliwki kroimy w dość grubą kostkę a rodzynki tylko moczymy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy do blaszki i na tą część ciasta wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem oraz cukrem, posypujemy rodzynkami i pokrojonymi śliwkami. Na to nakładamy drugą warstwę ciasta i robimy widelcem dziurki. Pieczemy na złoty kolor, smarujemy lukrem z dodatkiem kwasku cytrynowego i kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi i kolorowymi. I tak nasza aromatyczna szarlotka gotowa. Smacznego kochani.