Szarlotka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nasza polska szarlotka na jabłkach

Szarlotka z jabłkami

Składniki:

Szarlotka z jabłkami

 

  • Składniki:
  • Bułeczki maślane 8 sztuk
  • Jabłka kwaśne 1000g
  • Masło 100g
  • Cukier puder 80g
  • Cynamon 5g
  • Skórka cytrynowa 5g
  • Dżem morelowy 60g

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami
Przygotowanie;
Czerstwe bułeczki maślane należy pokrajać na grubość 1/2 centymetra,namoczyć z obu stron w roztopionym maśle i wykładać nimi niezbyt wysoki rondel.Ściany rondla należy również wyłożyć kromeczkami bułki,ściśle dopasowanymi do jego wysokości.Można też kromeczki,zamaczane w maśle,lekko osuszyć w piekarniku,a następnie skropić białym winem deserowym.
Kwaśne jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokrajać na ósemki i dusić,bez dodawania wody,z 50g masła i cukrem,cynamonem,skórką otartą z cytryny.Gdy jabłka utworzą gęstą marmoladę,dodać dżem z moreli i zmieszać.Letnią marmoladę napełnić wyłożony grzankami rondel i na wierzchu położyć również grzanki.Rondel należy wysunąć do gorącego piekarnika na około 40 minut.Przed wyłożeniem szarlotki na półmisek należy poczekać około 10 minut,aż ostygnie,aby przy wyjmowaniu nie rozsypała się.Podaje się ciepłą,posypaną cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.Można też podawać do szarlotki sos morelowy.Szarlotka jest specjalnością kuchni francuskiej.