Sposób przygotowania:
Świąteczna szynka gotowana
Do dużego garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier i majonez, a po wymieszaniu również obrany czosnek i resztę przypraw (pieprz kolorowy mielony i ziołowy, do tego czarny pieprz, ziele angielskie, listki, gorczycę, rozmaryn i jałowiec). Zawartość garnka doprowadzam do wrzenia, a po ostudzeniu wkładam do niego umytą szynkę (szynkę można związać, żeby miała ładny kształt po ugotowaniu). Garnek ponownie podgrzewam, gotuję 5 minut i wyłączam gaz. Odstawiam na całą noc i rano ponownie podgrzewam, gotuję 5 minut i studzę. Po całkowitym ostygnięciu wyjmuję szynkę z wywaru.
agabi22
Koper
Myślę, że można spróbować też i z karkówką. Ja w podobny sposób robiłam już udziec z indyk, pierś z indyka, schab i właśnie szynkę. Zmieniam tylko nieco kompozycję przypraw. Ta szynka akurat ma świetny aromat jałowca.
Nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiednio ładnej i chudej karkówki, ale pewnie jak znajdę i to i karkówkę zrobię :)
jaNina