Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Drożdżówki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bułeczki drożdżowe pachnące cynamonem i wypełnione bakaliami podane ze szklanką gorącego mleka poprawią w te chłodne wieczoru humor nie tylko dzieciom :)

Drożdżówki z bakaliami

Składniki:

Drożdżówki z bakaliami

 

  • Ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 60 dag masła
  • 125 ml mleka
  • 1/5 kostki drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • Szczypta soli
  • Nadzienie
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z bakaliami
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy 4 łyżki brązowego cukru i rozcieramy go z drożdżami. Dodajemy letnie mleko, 34 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione i lekko przestudzone mało, sól i jajka i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką ), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy. Masło ucieramy z cukrem aż stanie się pulchne. Do masy maślanej dodajemy rodzynki, posiekane migdały , skórkę pomarańczową i cynamon – mieszamy. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy je na prostokąt na cieście wykładamy pasę i zwijamy je jak roladę, kroimy na plasterki o grubości 1,5 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Drożdżówki posypujemy pudrem lub lukrujemy je lukrem pomarańczowym (brązowy cukier puder wymieszany z odrobiną soku pomarańczowego ).