Sposób przygotowania:
Drożdżówki z bakaliami
Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy 4 łyżki brązowego cukru i rozcieramy go z drożdżami. Dodajemy letnie mleko, 34 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione i lekko przestudzone mało, sól i jajka i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i elastyczne ( jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką ), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie rodzynki moczymy we wrzątku, odcedzamy. Masło ucieramy z cukrem aż stanie się pulchne. Do masy maślanej dodajemy rodzynki, posiekane migdały , skórkę pomarańczową i cynamon – mieszamy. Na stolnicę posypaną mąką wykładamy ciasto rozwałkujemy je na prostokąt na cieście wykładamy pasę i zwijamy je jak roladę, kroimy na plasterki o grubości 1,5 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Drożdżówki posypujemy pudrem lub lukrujemy je lukrem pomarańczowym (brązowy cukier puder wymieszany z odrobiną soku pomarańczowego ).