SUPERPRZEPIS

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki) Więcej zdjęć (3)

Rewelacyjny pomysł na upominki dla naszych najbliższych. Bardzo łatwe do wykonania a efekt zaskoczy naszych bliskich czy znajomych. Tak piękne że szkoda je jeść.

Składniki:

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Masło, cukier i miód podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż składniki się połączą. Lekko studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy dokładnie mieszamy. Dokładamy jajko. Mieszamy.

Wlewamy masę miodowo-maślaną. Najpierw mieszamy łyżką (masa jest ciepła). Później zagniatamy na elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce.

Kawałki ciasta cienko wałkujemy. Wykrawamy kształty. Pieczemy przez 7-8 minut w temperaturze 175 stopni C.   

Wykonanie aniołków 1

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Kieliszkiem wycinamy kółka (główki aniołków)

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kieliszka kółka.

Wykonanie aniołków 2

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Z ciasta wycinamy kształty choinek. To będą korpusy aniołków

Wycinamy kształty choinek.

Wykonanie aniołków 3

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Przy pomocy foremek wycinamy serduszka

Z ciasta wycinamy także kształty serduszek.

Wykonanie aniołków 4

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Serduszka przecinamy na dwie części

Każde serduszko przekrawamy na pół. To będą skrzydełka aniołków.

Wykonanie aniołków 5

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
z wyciętych kształtów układamy aniołka

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kształty w sposób przedstawiony na zdjęciu.

Wykonanie aniołków 6

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
doklejamy główki

Do korpusów aniołków doklejamy główki.

Wykonanie aniołków 7

Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Doklejamy włosy. Zakrywamy nimi sklejenia poszczególnych elementów ciastek

Odrywamy po kawałku ciasta. Przeciskamy przez praskę do czosnku. Doklejamy do główek aniołków. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut.