Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasteczka cynamonowe (aniołki)
Masło, cukier i miód podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż składniki się połączą. Lekko studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy dokładnie mieszamy. Dokładamy jajko. Mieszamy.
Wlewamy masę miodowo-maślaną. Najpierw mieszamy łyżką (masa jest ciepła). Później zagniatamy na elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce.
Kawałki ciasta cienko wałkujemy. Wykrawamy kształty. Pieczemy przez 7-8 minut w temperaturze 175 stopni C.
Wlewamy masę miodowo-maślaną. Najpierw mieszamy łyżką (masa jest ciepła). Później zagniatamy na elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce.
Kawałki ciasta cienko wałkujemy. Wykrawamy kształty. Pieczemy przez 7-8 minut w temperaturze 175 stopni C.
Wykonanie aniołków 1
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kieliszka kółka.
Wykonanie aniołków 2
Wycinamy kształty choinek.
Wykonanie aniołków 3
Z ciasta wycinamy także kształty serduszek.
Wykonanie aniołków 4
Każde serduszko przekrawamy na pół. To będą skrzydełka aniołków.
Wykonanie aniołków 5
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kształty w sposób przedstawiony na zdjęciu.
Wykonanie aniołków 6
Do korpusów aniołków doklejamy główki.
Wykonanie aniołków 7
Odrywamy po kawałku ciasta. Przeciskamy przez praskę do czosnku. Doklejamy do główek aniołków. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut.
ajrinwu
Pobitegarybarbary