cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Świąteczne ciasto z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto z bakaliami

Świąteczne ciasto z bakaliami

Składniki:

Świąteczne ciasto z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto z bakaliami

1. Przygotuj zaczyn. W tym celu rozkrusz drożdże, dodaj dwie łyżki cukru, trzy łyżki mąki, pół szklanki mleka. Wymieszaj wszystko i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


2. W tym czasie pozostałą mąkę przesyp na stolnicę, dodaj mleko, cukier, skórkę z cytryny, gotowy zaczyn.


3. Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie już dobrze zagniecione, dodaj do niego stopione i ostudzone masło (1 kostka). Wyrabiaj dotąd aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.


4. Dodaj do ciasta pokrojone uprzednio bakalie.


5. Po czym odstaw je w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aby dobrze wyrosło.


6. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta dwa bochenki i wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, w niewielkim odstępie od siebie.


7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza około godziny.


8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polej ciasto stopionym masłem i obficie obsyp go cukrem pudrem. Czynność tę możesz powtórzyć również godzinę przed podaniem ciasta.