Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasto z bakaliami1. Przygotuj zaczyn. W tym celu rozkrusz drożdże, dodaj dwie łyżki cukru, trzy łyżki mąki, pół szklanki mleka. Wymieszaj wszystko i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. W tym czasie pozostałą mąkę przesyp na stolnicę, dodaj mleko, cukier, skórkę z cytryny, gotowy zaczyn.
3. Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie już dobrze zagniecione, dodaj do niego stopione i ostudzone masło (1 kostka). Wyrabiaj dotąd aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.
4. Dodaj do ciasta pokrojone uprzednio bakalie.
5. Po czym odstaw je w ciepłe miejsce na półtorej godziny, aby dobrze wyrosło.
6. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta dwa bochenki i wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, w niewielkim odstępie od siebie.
7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza około godziny.
8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polej ciasto stopionym masłem i obficie obsyp go cukrem pudrem. Czynność tę możesz powtórzyć również godzinę przed podaniem ciasta.