Sposób przygotowania:
Babeczki Świąteczne
- Wsyp mąkę do naczynia, dodaj pokruszony smalec oraz masło. Wstaw (bez ugniatania) do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie, wyciśnij sok z jednej pomarańczy, dodaj szczyptę soli, włóż do lodówki. Po 20 minutach wyciągnij mąkę z masłem i smalcem, ugnieć lub zmiksuj ciasto dodając po chwili sok z pomarańczy. Podziel ciasto na dwie nierówne części, zawiń w folię i włóż do lodówki. - Do garnka wlej wino, dodaj brązowy cukier. Ustaw na średnim ogniu. Dodaj mrożone wiśnie, cynamon, imbir, goździki. Zamieszaj. Dodaj rodzynki, suszoną żurawinę, skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z mandarynki. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odstaw by przestygło. Dodaj brandy, parę kropli z ekstraktu z migdałów oraz wanilii, miód. Wymieszaj. - Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj większą kulę na około 0,2 mm. Wytnij okręgi lub gwiazdki. Wyłóż nimi foremki, do każdej włóż po 1 łyżeczce nadzienia. Rozwałkuj drugą kulę ciasta. Wytnij z niej gwiazdki. Ułóż na nadzienie. - Piec przez 10-15 minut w temperaturze 220 stopni C.