mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Świąteczne muffinki Renifery

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Już dawno chciałam upiec te babeczki. Pozytywnie nastrajają, pysznie smakują i poprawiają humor. Muffinki te będą pięknie się prezentowały na świątecznym stole :)

Świąteczne muffinki Renifery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne muffinki Renifery

 

  • Składniki na 12 sztuk:
  • 113 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 60 ml mleka
  • 195 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju
  • opakowanie kolorowych lentilek (białe, czarne, czerwone)
  • 12 małych biszkopcików
  • 12 precelków

Sposób przygotowania:

Świąteczne muffinki Renifery
Muffinki: Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. Do maślanej masy dodajemy po jednym jajku caly czas miksując. Po czym do masy wlewamy mleko i dodajemy aromat pomarańczowy. Miksujemy do połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, mieszamy.Zawartość obydwu misek mieszamy aż składniki się połączą. Formę wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temp.180*C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy upieczone babeczki i odstawiamy do ostudzenia. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do małej miski idodajemy łyżkę oleju. Naczynie z czekoladą wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż całość się roztopi. W roztopionej czekoladzie maczamy każdą babeczkę. Za pomocą roztopionej czekolady przyklejamy biszkoptciki i oczka (białe lentilki). Noski (czerwone lentilki) przyklejamy takżeza pomocą roztopionej czekolady. Na oczach wykonujemy źrenicę przy pomocy wykałaczki umoczonej w roztopionej czekoladzie. Z precelków wycinamy rogi i mocujemy w nacięcia u góry babeczki. Uszka (czarne lentilki) wkładamy w nacięcia z boku babeczek. Wykałaczką zanurzoną w roztopionej czekoladziewysujemyreniferkom uśmiechy. Babeczki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Świąteczne muffinki Renifery
Etap 1 Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko
Świąteczne muffinki Renifery
Etap 2 W drugiej misce mieszamy suche składniki
Świąteczne muffinki Renifery
Etap 3 Do otworów w formie nakładamy masę
Świąteczne muffinki Renifery
Etap 4 Ostudzone babeczki dekorujemy polewą czekoladową