Sposób przygotowania:
Świąteczne muffinki Renifery
Muffinki: Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. Do maślanej masy dodajemy po jednym jajku caly czas miksując. Po czym do masy wlewamy mleko i dodajemy aromat pomarańczowy. Miksujemy do połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, mieszamy.Zawartość obydwu misek mieszamy aż składniki się połączą. Formę wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do foremek. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temp.180*C i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy upieczone babeczki i odstawiamy do ostudzenia. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do małej miski idodajemy łyżkę oleju. Naczynie z czekoladą wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż całość się roztopi. W roztopionej czekoladzie maczamy każdą babeczkę. Za pomocą roztopionej czekolady przyklejamy biszkoptciki i oczka (białe lentilki). Noski (czerwone lentilki) przyklejamy takżeza pomocą roztopionej czekolady. Na oczach wykonujemy źrenicę przy pomocy wykałaczki umoczonej w roztopionej czekoladzie. Z precelków wycinamy rogi i mocujemy w nacięcia u góry babeczki. Uszka (czarne lentilki) wkładamy w nacięcia z boku babeczek. Wykałaczką zanurzoną w roztopionej czekoladziewysujemyreniferkom uśmiechy. Babeczki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
marietta
CORAL