Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Świąteczne paszteciki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

paszteciki podaję z czerwonym barszczem - pyszne!

Świąteczne paszteciki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne paszteciki z pieczarkami

 

  • 1kg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • kwasek cytrynowy

 

 

  • kminek + mak do posypania

Sposób przygotowania:

Świąteczne paszteciki z pieczarkami
W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i obogotowujemy je na wolnym ogniu ok. 15 minut, nastepnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu, gdy się zeszkli to dodajemy pieczarki i jeszcze trochę przesmażamy - doprawiamy do smaku i studzimy. Przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąke siekamy z zimną margaryną, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli i zagniatamy jednolite ciasto - wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Ciasto cienko walkujemy, nastepnie kroimy na prostokąty o dowolnej długości i szerokości 10cm. Na brzegu układamy ostudzony farsz, po czym zwijamy całość w rulon i kroimy na mniejsze 4cm kawałki. paszteciki układamy na wysmarowaną blaszkę, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180* przez 25-30 minut
Świąteczne paszteciki z pieczarkami
Etap 1cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki
Świąteczne paszteciki z pieczarkami
Etap 2farsz nakładamy na brzegu ciasta i zwijamy
Świąteczne paszteciki z pieczarkami
Etap 3paszteciki ukladamy na posmarowanej blaszce
Świąteczne paszteciki z pieczarkami
Etap 4pasztety smarujemy bialkiem i posypujemy makiem