Sposób przygotowania:
Świąteczne paszteciki z pieczarkami
W garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i obogotowujemy je na wolnym ogniu ok. 15 minut, nastepnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Następnie pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu, gdy się zeszkli to dodajemy pieczarki i jeszcze trochę przesmażamy - doprawiamy do smaku i studzimy. Przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąke siekamy z zimną margaryną, następnie dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli i zagniatamy jednolite ciasto - wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Ciasto cienko walkujemy, nastepnie kroimy na prostokąty o dowolnej długości i szerokości 10cm. Na brzegu układamy ostudzony farsz, po czym zwijamy całość w rulon i kroimy na mniejsze 4cm kawałki. paszteciki układamy na wysmarowaną blaszkę, smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy w temp. 180* przez 25-30 minut