Sposób przygotowania:
Świąteczne pierniczki
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Jeśli miód jest skrystalizowany, należy go rozpuścić w rondelku, tak aby był płynny. Przelać miód do miski z mąką, dodać jajka, żółtko i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm i foremkami powycinać ciasteczka. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi trochę miejsca (pierniczki trochę urosną). Piec 15-20 minut, tak by urosły i zrobiły się rumiane. Gotowe ostudzić na kratce.Pierniczki należy robić ze sporym wyprzedzeniem, ponieważ muszą po leżakować około 3 tygodni w szczelnym opakowaniu. Tuż przed świętami pierniczki lukrujemy lub polewamy płynną czekoladą.