BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Świąteczne śledzie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam bardzo smaczne śledziki ,które będą ozdobą i pyszną przekąską na świątecznym stole. Taką przekąskę można również przygotować ze śledzi marynowanych.

Świąteczne śledzie Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Świąteczne śledzie

 

  • filety śledziowe majtasy 6 szt,
  • jogurt naturalny 1/2 szkl,
  • majonez 1 mały słoik,
  • cebula czerwona 2 szt,
  • jabłko kwaśne 1 szt,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • cukier do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,

Sposób przygotowania:

Świąteczne śledzie
Śledzie matiasy moczymy około 30 minut, po czym kroimy na kawałki .

Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w drobną kostkę,natkę pietruszki drobno siekamy,a jabłko po obraniu i wydrążeniu gniazda nasiennego kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy jogurt i majonez oraz doprawiamy cukrem i pieprzem świeżo mielonym.

Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Połowę pokrojonych śledzi przekładamy do salaterki, przykrywamy połową sosu , nakładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałym sosem.

Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Świąteczne śledzie
Śledzie ( u mnie matiesy) moczymy tylko około 30 minut,następnie kroimy w kawałki
Świąteczne śledzie
cebulę czerwoną obieramy następnie kroimy w kostkę
Świąteczne śledzie
Jabłko po obraniu kroimy również w kostkę
Świąteczne śledzie
Natkę pietruszki po oczyszczeniu drobno siekamy
Świąteczne śledzie
Składniki przekładamy do miski dodajemy majonez i jogurt,doprawiamy cukrem i pieprzem
Świąteczne śledzie
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników
Świąteczne śledzie
Jedną drugą część śledzi przekładamy do salaterki
Świąteczne śledzie
Przykrywamy częścią sosu ,nakładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałym sosem
Świąteczne śledzie
Podajemy ozdobione natką pietruszki